Inspirationsforedraget “Den Tredje Vej”


Salat Tøsen og Gastronauten gæster Vejle

Gennem inspirationsforedraget ”Den Tredje Vej” fortæller den autodidakte kok Salat Tøsen og Gastronauten om, hvordan man finder opskriften på det gode liv. Deltagerne bliver sat på en rejse, der handler om at finde vejen tilbage til ærlig og sanselig mad – og væk fra nutidens mange livsstilskure. Og alle sanser tages i brug hos publikum.

Når Salat Tøsen og Gastonauten slår dørene op til foredraget ”Den Tredje Vej”, kommer det ikke til at handle om LCHF, 5:2, detox, paleo eller proteinkure. Deltagerne kommer derimod til at høre om, hvordan man kan skabe balance i kroppen ved at få et helt naturligt forhold til mad. Uden afsavn og kaloriehysteri. Og så vil de opleve to madentusiaster slå sig løs på scenen og trylle smagsprøver til publikum.

-I dag fylder de nye livsstilskure en stor del af danskernes hverdag. Det betyder, at maden måles, vejes og betragtes klinisk. Og rigtigt mange forsager både sukker, kulhydrater og fedt – den mad, vi spiser kommer mere til at handle om afsavn end nydelse. Men mad handler altså om samvær, glæde og sanselighed. Og så handler det i den grad om smag, gode råvarer og naturlighed, fortæller Salat Tøsen, der til dagligt følges af 75.000 danskere på sin facebook platform.

Vi spiser industrimad og glemmer naturligheden

I dag bruger danskerne 12% af deres indkomst på mad, i 1955 var tallet 30%. Vi har lige vundet sølv i verdensmesterskabet om hvilken nation, der spiser mest industriel slik, og statistikken fortæller, at hver dansker spiser 7 kg tilsætningsstoffer om året. En udvikling, der ifølge Per Guldbrandt går i den forkerte retning.

-Rigtig mad er faktisk ret enkelt. Det handler om at bruge de råvarer, der er i sæson, lave maden fra bunden med kærlighed og så huske også at nyde maden. Hvis du vægter kvalitet, bæredygtighed og vælger ærlige råvarer og samtidig sænker skuldrene – og vælger et liv med et naturligt forhold til mad, hvor der også er plads til rødvin og chokolade, er du godt på vej til at finde balancen. Og glæden ved mad. Og kombinerer du så den gode mad med træning, kommer der balance i kroppen, fortæller gastrunaut Per Guldbrandt.

Et liv i balance                            

Foredraget er ikke et forsøg på at give danskerne nøglen til endnu en livsstilskur men derimod et forsøg på at finde et naturligt tilhørsforhold til maden. Ifølge de to foredragsholdere vil vi danskere hellere jagte tilbud end jagte kvalitet. Og så spiser vi alt for meget kød.

-Foredraget ”Den Tredje Vej” handler faktisk om den måde, jeg selv lever på. For tre år siden havde jeg 20 kg mere på sidebenene, men da jeg først begyndte at tænke naturligt på mad og fokusere på kvalitet og lytte til min krop, fandt jeg balancen. Jeg spiser sindssygt mange grøntsager og ikke så meget kød, det handler meget om at arbejde med grøntsagerne, så de bevarer deres smag, sprødhed og intensitet. Og så handler det om at købe råvarer, der er i sæson og dermed også danske og ikke altid købe det, der er billigt og ofte fragtet fra den anden side af kloden, fortæller Salat Tøsen.

Foredraget varer 120 minutter, der freestyles på scenen og laves salater, performance food og sunde snacks af årstidens råvarer.

Fakta om Salat Tøsen:

Salat Tøsen er iværksætter, autodidakt kok og journalist og driver facebook universet ”Salat Tøsen” med 80.000 daglige følger. Hun er også vært på TV-programmet ”Årstidens Spisekammer”, en serie med 20 programmer og salater og årstidens råvarer som omdrejningspunkt. Hun er lige nu i gang med at udvikle sin første kogebog.

Fakta om Gastronauten:

Gastronauten er iværksætter, kok, foredragsholder og brændende fortaler for økologi og ærlig mad. Er også manden bag den nye økologiske frugtlakrids B’Gum, der spås til at blive Johan Bülows efterkommer. Han driver desuden Facebook universet ”Mad & Maratonløb” med over 5.000 følgere og selv en erfaren maratonløber.